SPIRIT Slovenija

Na kakšen način poteka preverjanje ustreznosti ideje?Imam idejo, pri kateri bi potreboval pomoč nekoga, ki bi jo lahko ovrgel ali potrdil, saj je moje znanje premajhno. Na kakšen način poteka preverjanje ustreznosti ideje?

 

Preverjanje podjetniške ideje je večdimenzionalno. Odvisno je predvsem od vrste ideje, ali je ideja izdelek, storitev ali proizvodni proces. V poslovnem svetu veljajo splošna pravila kako oceniti ustreznost podjetniške ideje, vendar je potrebno glede na specifičnost ideje podrobno proučiti vsako posebej. V grobem ločimo dva vidika ocenjevanja ideje:

1. širši vidik:

  • kakšni so splošni gospodarski pogoji v državi kjer nameravate plasirati svoj proizvod (doma ali v tujini): zakonodajni predpisi, strateški programi vlade, ekološke omejitve itn.,
  • kakšni so pogoji v konkretni dejavnosti, iz katere izhaja ideja: ali je trg nasičen, kdo so moji konkurenti, ali je na voljo dovolj surovin, kakšen je trend razvoja v panogi itn.

2. ožji vidik:

  • katere so ciljne skupine (uporabniki-kupci),
  • katere so ciljne lokacije (geografsko)
  • kakšna je poslovna klima na tem področju,
  • kakšni so trendi obnašanja kupcev teh proizvodov,
  • kakšne so kulturne značilnosti področja itn.

Ko si boste odgovorili na ta vprašanja si morate čim bolj jasno odgovoriti še na naslednja vprašanja:

  1. Ali je moja ideja tržno zanimiva? Preverite konkurenčno ponudbo prek interneta, v trgovini, poiščite tržne analize, pridobite izkušnje drugih, preučite strokovno literaturo.
  2. Ali lahko proizvod naredite sami, ali potrebujete pomoč? Razmislite kako boste organizacijsko realizirali idejo, ali potrebujete zagonski kapital, kadre, poslovne prostore.
  3. Kako boste proizvod plasirali na trg? Preverite prodajne poti, katere tržne strategije so najprimernejše, izračunajte lastno ceno svojega proizvoda.

To je le nekaj osnovnih vprašanj na katera si morate odgovoriti čim bolj natančno. Če gre za podjetniško idejo, ki jo je potrebno tudi tehnološko razviti jo je potrebno preveriti tudi s tehnološko-tehničnega vidika  ter izdelati prototip. Več o tem si lahko preberete na naslednji povezavi.

Slovenski center za konkurenčnost in inovativnost

Piškotki

Spletno mesto za namen izboljšave delovanja uporablja piškotke.
Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.